Next level timmeren: Menno is houtskeletbouwer bij Westerveld en Nederlof

Fitness om sterk te blijven en een nieuwe opleiding om te ontwikkelen, Menno Berndsen uit Varsselder weet van aanpakken. Hij werkt bij Westerveld en Nederlof als houtskeletbouwer. “Ik maak samen met ongeveer 30 collega’s prefab wanden. Het is hier super fijn werken, in een heel gezellig team,” vertelt de 22-jarige enthousiast. 

Bekijk als één van de eersten ons interactieve platform!

Met de paplepel ingegoten

Menno’s motivatie om in de bouw te gaan werken is hem vanuit huis meegegeven. “Mijn vader werkt in de bouw, dus als klein jochie riep ik al dat ik dat ook wilde. Na de middelbare school ging ik dan ook naar de OBD voor een bouwopleiding,” steekt hij van wal. Hij rondde de opleiding met vlag en wimpel af en ging aan het werk. “Ik stond buiten in weer en wind, moest fysiek erg zwaar werk doen en vroeg me toch al snel af: past dit wel bij mij? Ik twijfelde om misschien metselaar te worden, maar dat is weinig afwisselend. Uiteindelijk kwam ik uit bij het timmer vak.”

Van allround bouwvakker naar gespecialiseerd timmerman

De ambitieuze Achterhoeker begon bij Westerveld en Nederlof in Breedenbroek. Daar werkte hij ruim anderhalf jaar, voor hij besloot te starten met een nieuwe opleiding. “Die keuze kwam vanuit mijzelf. Ik koos voor de opleiding allround afmontage medewerker. Het is een BBL-opleiding, waarbij ik 4 dagen werk en 1 dag in de week naar school ga. Ik moest eerst starten met niveau 2 en ben nu bezig met niveau 3. Af en toe is die combi van werken en leren wel pittig, maar het is mooi om te doen en te groeien,” glundert hij. “De combinatie van werken bij Westerveld en Nederlof, de praktijklessen bij OBD en de theorie op het Graafschap College werken voor mij perfect.” 

Soms komt het voor dat Menno zijn praktijkopdrachten niet bij Westerveld en Nederlof kan aftekenen. “Het onderdeel scharnierkappen bijvoorbeeld, dat kon hier niet. Wij maken dat gewoon niet. Daarvoor ben ik dan anderhalve week naar Hendriksen Bouw in Ulft gegaan. Daar leer ik het en laat ik het meteen aftoetsen. Enne, zo’n kijkje ergens anders in de keuken is ook altijd super leerzaam!”

Fit blijven door fitness

Werken in de techniek en bouw kan fysiek erg zwaar zijn. Dat ervaart de 22-jarige ook. “Ik doe veel aan fitness om fit te blijven. Dat helpt me enorm om zwaar werk te kunnen doen. Als ik bijvoorbeeld mijn rug een week niet getraind heb, merk ik dat meteen,” legt de sportieveling uit. Daarnaast pakt hij in zijn vrije tijd nog wel eens een extra klus op. “Pas nog heb ik met wat anderen een schuurtje gebouwd. Dat doen we dan helemaal vanaf 0. Hoe gaaf om te zien wat je dan met hout allemaal wel niet kunt maken!”

Ambitie om begeleider te worden

De jongeman is nog niet klaar met het verwezenlijken van zijn persoonlijke doelen en dromen. “Het lijkt me heel gaaf om uiteindelijk met leerlingen te kunnen werken. Ze wat te leren. Aan te sturen. Als ik die kans hier krijg, pak ik die zeker met beide handen aan. Maar ik moet natuurlijk wel eerst even dat papiertje halen hè,” grapt Menno. “Ik denk dat ik straks heel makkelijk dingen aan anderen kan meegeven door wat ik nu leer. Het is voor jongeren namelijk wel een verschil of je kunt leren van iemand die ook net nog zelf de opleiding heeft afgerond, of van iemand die al 30 jaar in het vak zit.” Die mix van beide lijkt hem de ideale basis om te leren.

Familiebedrijf Westerveld en Nederlof

Die mix van verschillende leeftijden vind je bij Westerveld en Nederlof dan ook terug op de werkvloer. “Het is een hele afwisselende groep collega’s. We kennen elkaar allemaal en je weet precies wie, wie is. Dat is ook echt wel dat Achterhoekse. Ze doen hier heel veel voor en met elkaar. Er worden vaak uitjes en evenementen georganiseerd, waarbij iedereen wordt betrokken,” rondt Menno zijn verhaal langzaam af. 

Tot slot wil hij nog wat zeggen tegen iedereen die ambieert om in de bouw te komen werken. “Je merkt het overal: ze staan te springen om jonge, nieuwe mensen. Er is een enorm tekort. Zowel op de praktijklocaties als bij bedrijven, ze kunnen je hulp goed gebruiken!” En bij Westerveld en Nederlof natuurlijk ook. Bekijk de laatste vacatures bij het bedrijf op hun website: https://www.werkenbijwesterveld-nederlof.nl/