×

Meld je aan voor updates van Mr. & Ms. T!

Negen jaar leren in de techniek, doorzetter Danique doet het

Danique Kerkwijk is pas 15 wanneer ze op het Metzo College voor een technisch profiel kiest. Dat is nu bijna negen jaar geleden. Na een niveau 2, 3 én 4 opleiding is de eindstreep eindelijk in zicht. “Ik ben nooit bang geweest om mijn eigen pad te kiezen. En dat de keus voor techniek een goede stap was, krijg ik elke dag bevestigd,” vertelt ze vastberaden.

Studiekeuze op het vmbo-basis

Toch was de keus van Danique om de techniek in te gaan, eentje die haar destijds verraste. “Mijn zus vertelde altijd super enthousiast over de zorg, waardoor dat me het leukst leek. De eerste keer dat ik me ging oriënteren op een beroep kwam ik dan ook uit bij meeloopdagen in die sector. Maar ik ervaarde al snel: dit is niks voor mij,” legt ze uit. “Ik wist wel dat ik iets met mijn handen wilde doen, dus ben toen op het Metzo College gaan kijken bij techniek. Ik kon én wat maken én het werkte én het was leuk! Een vriendinnetje was net zo enthousiast als ik en samen besloten we ervoor te gaan.” 

Lange studieloopbaan

Dat het een lange weg zou worden, wist ze toen al wel. Maar het weerhield Danique er niet van om het met beide handen aan te pakken. “Op het Metzo begon ik met een stage bij Wassink Installaties. Daar bleef ik mijn hele middelbareschooltijd stagelopen en werken. Hierna begon ik op het Graafschap College aan de opleiding monteur elektronische installaties. Bij die niveau 2 opleiding werkte ik als BBL-er bij Peters Installatietechniek. Op het eind van die studie maakte ik de switch naar Pola Installatietechniek. Daar behaalde ik vervolgens ook mijn niveau 3 diploma tot eerste monteur. Afgelopen jaar begon ik aan de opleiding tot technicus op niveau 4,” vertelt ze in één lange adem. 

Ik kan het wel

Danique leert lang en veel, maar dat is niet altijd even makkelijk voor haar geweest. Ze heeft autisme en ADHD en kreeg vaak kritiek vanuit haar omgeving. Zelf had ze ook niet verwacht dat ze zó ver zou komen. “Ik heb bijvoorbeeld altijd leerwegondersteuning gehad,” gaat ze haar inspirerende verhaal verder. “Dan zeggen en denken mensen toch vaak, kan ze het wel? In het begin zijn ze dan ook sceptisch. Maar ik sta m’n mannetje wel. Achteraf hoor ik dan vaak dat ze dit allemaal niet hadden verwacht. En dat ik ze positief heb verrast,” glundert ze vol trots. “Bij het Metzo had ik hele fijne begeleiders die echt in me geloofden. En dat geluk tref ik nu bij Pola weer. Als ik maar de tijd en de ruimte krijg, dan kom ik er wel.” 

Groeiende verantwoordelijkheden

Op dit moment is de jongedame druk met de laatste loodjes van haar studie. Maar ondertussen voelt ze zich al volwaardig medewerker én heeft ze sinds kort haar eigen bus. “Dat betekent dat ik nu zelfstandig op pad mag. Wanneer je net start en van de middelbare school af komt heb je totaal nog geen werkhouding, daar groei ik nu ook enorm in. Ik neem meer verantwoordelijkheid en durf dat ook te nemen. Maar door de eigen bus bijvoorbeeld, krijg ik dat ook.” 

Afwisselende werkzaamheden

De klussen waar ze nu – grotendeels zelfstandig – naartoe mag, wisselen elkaar af in variatie. “Deze week ben ik bij de klant en installeer ik 61 zonweringen. Vorige week was ik bij een ander pand waar ik alle TL-verlichting heb vervangen voor LED-verlichting,” rondt Danique haar verhaal langzaam af. “Het meest trots ben ik op het IKC in Zevenaar. Dat was een van mijn eerste projecten bij Pola Installatietechniek. Daar heb ik samen met collega’s zeker een jaar lang gewerkt. Omdat er een deel nieuwbouw was en een deel gerenoveerd werd, wisselden de werkzaamheden daar ook continu.”  

Ook handig in huis!

Dat Danique niet alleen op het werk handig is, blijkt wanneer we onze spullen alweer inpakken en nog even in gesprek raken. Ze woont namelijk in een Tiny House in Varsseveld, waar ze ook het een en ander zelf heeft gedaan. “Bij de meterkast komt de glasvezelaansluiting binnen, maar daar zat geen algemeen stopcontact. In overleg met de woningbouw heb ik die daar toen geïnstalleerd. Oh ja! En m’n ouders gaan hun huis verduurzamen, daar mag ik straks de nieuwe meterkast en zonnepanelen installeren.” Inmiddels zijn we het volledig met Danique eens: zij komt er wel!