×

Meld je aan voor updates van Mr. & Ms. T!

Toekomstig automonteur Eva werkt nu al bij ASW

Eva ten Have is pas 15 jaar en werkt nu al bij Auto Schade Winterswijk (ASW). Ze is nog niet eens klaar met haar VMBO-kader opleiding en nu al wordt er door diverse bedrijven om haar gevochten. “Dat komt door haar motivatie en eindeloze inzet,” vertelt haar (stage)begeleider Dennis Kolsté. In dit artikel lees je alles over deze Achterhoekse powermeid!

Hoe een vrouw in de techniek komt

Eigenlijk willen we het niet benoemen. Want het benoemen maakt dat er een verschil is. Maar toch zien we nog niet vaak vrouwen in de techniek. “Misschien kom ik wel in deze wereld door mijn twee oudere broers. Die hadden natuurlijk altijd jongensspeelgoed en daar speelde ik ook graag mee,” grapt Eva. “Maar ook mijn oom heeft wel wat teweeggebracht. Hij heeft een oude Ferrari die ik echt supergaaf vind. Als hij daarmee dan op mijn verjaardag kwam, wilde ik er altijd een ritje in maken.” 

Haar (stage)begeleider Dennis ziet dat ze haar mannetje wel staat. “Ze praat leuk mee, maakt een geintje en mengt zich echt in de groep collega’s. Even los van het man of vrouw zijn, dat durfde ik op die leeftijd echt nog niet.” En bang is de jonge Eva inderdaad niet. “Op school zitten we nu met 19 jongens in de klas en ik ben het enige meisje. Maar ik heb nooit slecht met jongens op kunnen schieten, vond dat denk ik zelfs leuker dan met meiden onderling.”

Van het Zone College naar Gerrit Komrij College

De enthousiaste scholiere startte haar middelbareschooltijd op het Zone College in Doetinchem. “Ik wilde iets met dieren gaan doen, maar kwam er na twee jaar toch achter dat het niet mijn ding was,” geeft ze toe. “Toen ben ik op zoek gegaan naar een andere school en op het Gerrit Komrij College in Winterswijk terecht gekomen. Hier koos ik voor motorvoertuigen, echt iets heel anders!” Eva zit nu in haar vierde jaar en doet dit jaar eindexamen.

Keuzevakken op verschillende niveaus

“Begin dit jaar moest ik 12 keuzevakken kiezen,” gaat de goedlachse meid verder. “De opleiding is op VMBO-kader niveau, maar vanuit de basisschool kreeg ik het advies MAVO. Daarom volg ik bijvoorbeeld Wiskunde, Nederlands en Engels op een hoger niveau. Zo heb ik wat meer uitdaging.” Een van de vakken die ze koos is autoschade en spuiten. “Zo ben ik bij Auto Schade Winterswijk terecht gekomen.”

Stagelopen voor mobiliteit

Op het Gerrit Komrij College zelf is het niet mogelijk de nodige ervaring voor dit keuzevak op te doen. Daarom zoeken zij actief de verbinding met het bedrijfsleven, waarbij leerlingen die ervaring in de praktijk opzoeken. “Eerst was ik hier alleen de uren die voor school moesten. Dat was dan ongeveer drie tot vier uurtjes per keer. Als ik geluk had, had ik op school als laatste mobiliteit en kon ik langer blijven. Voor dat vak kreeg ik namelijk vrijstelling, omdat ik hier al zoveel heb geleerd,” glundert Eva. 

“Ze kwam hier 2 dagen per week, voor een periode van 7 weken,” vult Dennis haar verhaal aan. “Dat was vrij kort, maar lang genoeg om te snuffelen en ontdekken. Het is belangrijk om te leren wat je wel en niet leuk vindt. Maar dat Eva alles leuk vond, zagen we al snel. We lieten haar daarom overal van proeven. Ze maakte grote stappen en we zagen wat ze allemaal in haar mars heeft.”

Nu al een echte bijbaan

Haar stage zit er nu op. “Het is echt mijn bijbaan geworden,” gaat Eva vol trots verder. “Als ik vrij ben van school dan kom ik hier. Dus dat is op maandag, vrijdag en zaterdag. Vrijdags mag ik nog steeds eerder weg van mijn docent, waardoor ik nog meer ervaring kan opdoen.” Het Gerrit Komrij College past haar opleiding daarmee aan op haar ervaring en behoefte. “Frank Vergeer denkt daarin heel mooi mee. Zo zie je dat Eva extra uitdaging krijgt, waardoor ze ook geprikkeld blijft,” legt Dennis uit.

Nog leuker dan verwacht

Autoschadeherstel bevalt de scholiere zelfs nog beter dan ze vooraf had verwacht. “Het is niet alleen maar schuren, maar veel breder en leuker dan dat. En je hebt resultaat van je werk. Je bent trots wanneer je ziet wat je weer nieuw hebt kunnen maken,” aldus Eva. Dennis geeft aan dat schuren in het begin inderdaad het makkelijkste is om te leren. “Maar we zagen al snel dat Eva meer kan. Zo ga je dan uiteindelijk ook steeds meer zelf doen, van schuren tot montage en spuiten. Dat is ook het voordeel van een klein bedrijf, waarbij iedereen allround is.”

Hoe straks verder 

Na het Gerrit Komrij College gaat Eva doorstuderen op het Graafschap College, waar ze wordt opgeleid tot monteur. “Dat ga ik dan in BBL-vorm doen. Dat is vier dagen werken en één dag naar school. Het liefst zou ik dan hier bij ASW blijven werken, maar de opleiding is meer motortechnisch waardoor de kans groot is dat het toch ergens anders wordt. De opleiding doe ik trouwens wel in stapjes. Ik begin op niveau 2, dan 3 en uiteindelijk misschien zelfs 4. Maar ik wil eerst gewoon niveau 2 afmaken. En dan zie ik wel weer.”

Tip voor studiekiezers

De jonge meid is zich namelijk ook heel bewust van het gevoel dat je moet hebben bij wat je doet. De tip die ze dan ook heeft voor iedereen die (binnenkort) nog moet kiezen: “Ga doen wat je leuk vindt! Als je een VWO-advies hebt maar echt blij wordt van iets op MAVO-niveau, doe dat dan gewoon. En wil je in de techniek? Wees dan niet bang voor de mannen. Die doen niks,” sluit ze af met een grap.