×

Meld je aan voor updates van Mr. & Ms. T!

William maakt kennis met Infra

Hij is scholier op het Almende in Silvolde en weet van aanpakken. William van Berkum is 16 jaar en oriënteert zich op de verschillende onderdelen van Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). Hiervoor liep hij in oktober stage bij NTP: hét bedrijf om kennis te maken met het profiel Infra. 

Snuffelstage bij NTP Infra

William maakte in drie dagen kennis met de werkzaamheden bij NTP Infra. “De eerste dag hielp ik met het profileren van de puinbaan. Op dag twee keek ik samen met mijn collega mee bij de huisaansluitingen. We legden afvoerbuizen van en naar verschillende huizen in de wijk. Waar die buizen uitkwamen zag ik op dag drie, toen ik in het riool stond,” vertelt de scholier enthousiast. “Het meeste had ik nog nooit gedaan, dus het heeft me echt geholpen bij het krijgen van een beeld over het vak.”

Natuurtalent

Williams stagebegeleider Jeroen Stevering ziet dat hij het wel in zich heeft: “Het valt op dat William dingen snel ziet, omdat hij al vaker heeft geholpen als stratenmaker bijvoorbeeld. Hij komt uit een bouwfamilie en ook dat merk je. Dat kun je al zien aan de manier waarop hij een bats vasthoudt,” grapt hij lachend. Bij het maken van de foto’s komen we daar zelf ook achter, wanneer William’s collega’s grapjes maken over de bats in zijn handen. “Ja humor hebben ze hier wel,” beaamt ook de scholier. “Het team is gezellig en we ouwehoeren veel met elkaar.”

 

Profielkeuze op het Almende

Op het Almende heeft William het profiel BWI gekozen. Dat is bouw: timmeren, metselen, meubels maken enzovoorts. “Ik heb in de afgelopen vier jaar mijn diploma behaald op basis niveau. Nu ga ik nog een jaartje door om ook mijn diploma op kader niveau te halen. Dat was het beste advies dat ze me konden geven, want met mijn kader diploma ben ik straks zeven jaar eerder klaar met mijn vervolgopleiding,” legt de jongen uit. “Ik ben echt heel blij met de kans die het Almende me daarvoor heeft gegeven.”

Vervolgopleiding InfraVak 

Het échte werk begint straks op de vakschool. Daar volg je een opleiding waarbij je vier weekdagen werkt en één dag in de week naar school gaat. “In de drie dagen bij NTP heb ik veel gezien, maar leer je nog niet zoveel. Ik kan niet wachten om naar de InfraVak te gaan,” glundert William. “Hier ga ik papieren halen voor stratenmaker, grondwerker, grondverzetmachinist en rioleur. Zo word ik een allround vakman in GWW.” Jeroen vult hem aan: “Dit zijn allemaal modules, die je stuk voor stuk kunt volgen. Als je dat snel doet, ben je in drie jaar klaar. Maar ze kijken heel goed naar je niveau en als het beter bij je past mag je er ook langer over doen.”