Rick (19) blinkt uit in tegelzetten

Twee jaar terug behaalde hij zijn diploma voor elektromonteur. Maar Rick ter Horst ontdekte al werkend een andere passie: tegelzetten. “Tijdens het werken in badkamers en keukens viel me op hoe slecht sommige ruimtes betegeld waren. Dat kon anders!” dacht de 19-jarige leerling van Bouwmensen. “Dus toen heb ik de overstap gemaakt van elektrotechniek naar tegelzetten.” 

Bekijk als één van de eersten ons interactieve platform!

Opleiding tot tegelzetter bij Bouwmensen Gelderland Oost

“In maart 2021 ben ik met mijn opleiding begonnen,” vertelt Rick enthousiast. “Sindsdien werk ik bij Wessels Tegels in Lichtenvoorde. Dat gaat heel goed en ik vind het super leuk!” Het is de tweede opleiding op niveau 2 die hij volgt. “Normaal duurt de opleiding dan ook twee jaar, maar ik heb in de theorie een redelijke voorsprong. Daarom hoop ik eerder klaar te zijn.” 
Dat ze bij Bouwmensen goed kijken naar de unieke leerling, vertelde opleidingsdirecteur Eric Evers ons al eerder. Studenten als Rick kunnen bepaalde vrijstellingen krijgen. “Maar het gaat met name om de praktijk,” legt de tegelzetter in spé ons uit. “Je moet er handig in worden. Dat doe je door meters maken, niet door met je neus in de boeken te zitten.”

BBL-opleiding: werken én leren tegelijkertijd

Rick volgt de opleiding dan ook in een BBL-variant. “Dat wil zeggen dat je vier dagen werkt en één dag in de week theorie krijgt. Op dit moment digitaal. Dan leren we bijvoorbeeld hoe je wandtegels lijmt, vloertegels plakt, vloeren smeert, vensterbanken maakt, wat de eigenschappen zijn van natuursteen,  enzovoorts.” De basisvakken vult hij aan met keuzevakken. “Nu heb ik gekozen voor Ondernemend Gedrag en Materialen en Techniek.”

Zelfstandig werken in de praktijk

Al snel mocht de uitblinker zelfstandig werken. “Na drie maanden plakte ik al mijn eerste tegel,” glundert hij van oor tot oor. Eerst werd hij daarin nog begeleid door zijn leerbedrijf en leermeester. “Afgelopen week ben ik al zelfstandig begonnen aan mijn tweede badkamer! Dat is op een groot project in Elburg, met 37 nieuwbouwwoningen. Ik ga dan samen met een collega elke dag daarheen. Hij zit dan in de ene woning, ik in de andere.”

Op donderdag komen de toekomstige bewoners de huizen checken. Rick en zijn collega hebben nog geen klachten gehad, dus zijn tevreden. “Het is heel gaaf om te zien dat een project goed uitpakt en dat de bewoners er blij mee zijn. Dan weet je meteen waarvoor je het doet.” En zo’n makkelijk klusje is het tegelzetten in een badkamer nog niet. “Nee, nee,” lacht Rick. “De tegelverdeling in zo’n ruimte is heel precies werk. We hebben bijvoorbeeld de regel dat je niet minder dan een halve tegel mag zetten. Je moet dan echt voor de wand kijken hoe het uitkomt. Soms begin je daarvoor helemaal in het midden, soms in de hoek. Of je begint met voegen in het midden.” 

Kritisch en trots

Rick durft zowel kritisch als trots te zijn op zijn werk. “Ik had laatst bijvoorbeeld een vloertegel een paar millimeter te hoog liggen. Dan ben je zo anderhalf uur bezig met dat herstellen. De kunst is dan om de tegel op de voegen uit te slijpen en de rest niet te beschadigen.” 

Ondertussen straalt hij als hij vertelt over zijn successen. “Ik doe alles met zoveel plezier. Mijn leermeester controleert mijn werk nog vaak en hij roept dan ook wel: netjes netjes! Zulke complimenten doen je goed. Ik hoop dan ook na mijn opleiding bij Bouwmensen, nog lang bij Wessels te mogen blijven. Ik wil een ervaren tegelzetter worden die trots kan zijn op zijn werk. En dat ben ik nu stiekem ook al een beetje.”