OWIN stimuleert vmbo-leerlingen om voor techniek te kiezen

Al meer dan 25 jaar is Jurgen van Ast directeur van Settle BV in Winterswijk en in de loop der jaren is het bedrijf, dat zich bezig houdt met stoffering van allerlei producten, flink gegroeid. Hij is daarnaast bestuurslid van OWIN, de Ondernemerskring Winterswijk waarin het bedrijfsleven in Winterswijk de krachten bundelt, problemen signaleert, oppakt en probeert op te lossen. Van Ast: “We zoeken meer en meer de connectie met het onderwijs op lokaal niveau. We willen namelijk graag dat leerlingen een goede keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding.”

Bekijk ook ons interactieve platform >>

Het bestuur van OWIN merkte dat weinig leerlingen voor een technische opleiding kiezen. “En daar is wel het meeste werk in. Heel veel leerlingen weten niet eens hoeveel bedrijven er hier in Winterswijk zijn die zich bezig houden met techniek. We besloten daarom dat we wilden laten zien wat er allemaal mogelijk is met een technische opleiding en richtten ons daarmee vooral op leerlingen van het vmbo, die na hun opleiding voor een technische mbo kunnen kiezen. Het is dan het mooist als ze na het tweede jaar vmbo een profiel kiezen dat daarbij past, want dan hebben ze de beste basis”, legt Van Ast uit.

Kies voor techniek

Besloten werd om de focus te leggen op vmbo-leerlingen in het tweede leerjaar, die hun profiel nog moeten kiezen. “We organiseren sindsdien als OWIN ‘kies voor techniek’-avonden voor leerlingen van het Gerrit Komrij College en Schaersvoorde. Bij één bedrijf verzorgen we dan in een uur tijd presentaties van drie bedrijven. Op de scholen worden die avonden onder de leerlingen gepromoot. Daarnaast houden we meeloopdagen, waarin leerlingen een dag mee kunnen lopen in het bedrijf waarin ze interesse hebben. We regelen ook techniek-café in het GKC en zorgen er op een interactieve manier voor dat een bedrijf daarin over een bepaald onderwerp het een en ander kan vertellen. Zo proberen we de leerlingen enthousiast te maken voor beroepen waarin ze lokaal aan de slag kunnen en dat ze daar dan het juiste profiel voor kiezen.”

Ook leraren 

Met het oog daarop werd drie jaar geleden ook al een project opgestart waarmee leraren op de hoogte werden gebracht van de mogelijkheden die bedrijven in en rond Winterswijk bieden voor vmbo-leerlingen. “Leraren zouden leerlingen kunnen adviseren, maar dan moeten ze wel van alle perspectieven op de hoogte zijn. We deden daarom een ‘meet and greet’ voor alle leraren en medewerkers van het GKC. Zij werden verdeeld in groepjes van vier en die bezochten allemaal drie bedrijven. Na het bezoek kwamen ze weer bij elkaar en wisselden ze hun ervaringen uit. We hopen dat volgend jaar weer te kunnen organiseren.” 

Kijkje in de keuken 

De meeloopdagen zijn nog alleen voor de leerlingen die daar vrijwillig aan willen meedoen, maar om een nog grotere groep te betrekken, besloot OWIN samen met het GKC een bezoek te organiseren waaraan alle vmbo-leerlingen konden deelnemen. In totaal 84 leerlingen bezochten drie bedrijven, om bij elk van hen een kijkje in de keuken te nemen aan de hand van een persoonlijk project. Op 23 juni bezocht een groep leerlingen ’s morgens eerst bouwbedrijf WAM en Van Duren en zetten daar in een uur tijd een prefab huisje in elkaar. Daarna kwamen ze naar Settle en mochten ze het dak van het huisje stofferen met een stukje kunstleer. Vervolgens fietste de groep door naar Wassink Installatie, om daar het huisje te voorzien van een zonnepaneel waarop ze een lampje in het huisje konden laten branden. 

Nieuwe medewerkers

Van Ast: “Het was leuk om als bedrijf hieraan mee te werken en we doen een oproep aan bedrijven om zich zo veel mogelijk open te stellen voor stagiaires, snuffelstages en activiteiten zoals WAM en Van Duren, Wassink en Settle hebben gedaan. Juist om jongeren bekender te maken met bedrijven om de hoek. Uiteindelijk hopen we op deze manier ook aan nieuwe medewerkers te komen. Dus, mochten we over een jaar of tien een vacature hebben en de leerlingen die voor techniek hebben gekozen zien die, dan hopen we dat ze goede herinneringen hebben aan deze dag en dat ze besluiten om contact met ons op te nemen om die vacature in te vullen.”