×

Meld je aan voor updates van Mr. & Ms. T!

NK Autocrosser Danny blijkt technisch talent

Danny Messink (15) uit Dinxperlo gaat al sinds zijn geboorte – ja écht – mee naar de autocross. Hier rijdt hij inmiddels zelf al jaren, veelal in auto’s met rolkooien gemaakt door zijn vader. Gek is het dan ook niet dat hij de kneepjes van het technische vak met de paplepel ingegoten krijgt. Met zijn mobiele lasapparaat op zak loopt hij rond op de autocross om allerhande klussen uit te voeren. En hij is zeer regelmatig bij pa in de werkschuur te vinden. We vertellen je graag zijn inspirerende verhaal. Lees je mee?! 

Doorlopende leerlijn

Danny is één van de Achterhoekse VMBO-leerlingen die gebruikmaakt van de verkorte leerroute naar een technische opleiding. “Ik weet al wat ik wil worden: lasser,” vertelt Danny vol trots. “Ik zit nu in het derde leerjaar op het Schaersvoorde, met het profiel Produceren, Installeren en Energie. Een dag per week ga ik al naar de Anton Tijdinkschool. Dat is onderdeel van de doorlopende leerlijn,” legt hij ons uit. Hij is daardoor straks als zestienjarige al in het bezit van een MBO-diploma als lasser. “Natuurlijk zou ik daarna nog wel door kunnen leren, maar eerst wil ik dit afronden,” glimlacht hij nuchter.

 Ontstaan Messink Rolkooien

De échte ervaring doet Danny al op jonge leeftijd op in de werkplaats van zijn vader. Erik maakt rolkooien voor in crossauto’s. Dat zijn de gelaste geraamtes in een auto ter bescherming. “Het begon als een hobby en dat is volledig uit de hand gelopen,” grapt Danny’s vader. “Voor mij is het nu mijn fulltime job. Soms maken we wel 3 kooien per week en dan kan ik de handen van Danny goed gebruiken,” gaat Erik zijn verhaal verder. “Klanten? Dat zijn bijvoorbeeld rallyrijders, drifters en autocoureurs voor het circuit.” 

Een eigen crossauto

Alle vrije uren die Danny heeft, probeert hij in de werkplaats te helpen. Omdat hij het ook gewoon ontzettend leuk vindt! “Mijn mooiste project is toch wel mijn eigen auto,” vertelt hij terwijl onze mond openvalt. Hij is toch pas 15?! “Op de autocross mag je al rijden vanaf je dertiende. Dus daarvoor heb ik mijn eigen auto. Als het maar een 1300cc is. Vanaf je 18e mag je in zwaardere auto’s rijden.” Ondertussen laat hij op zijn telefoon plaatjes zien van een felblauwe Suzuki. Uiteraard inclusief zelfgemaakte rolkooi. “Ik heb de auto helemaal gestript. Alles ging eruit. Daarna hebben we de rolkooi erin gemaakt, alles er weer in gemonteerd en ook de motor opnieuw gebouwd.” De auto was op tijd klaar voor zijn debutjaar, waarin hij meteen tweede op het Nederlands Kampioenschap werd.

Nederlands Kampioenschap Autocross

Het seizoen van de autocross loopt van maart tot november. Vorig jaar was Danny 14 en bemachtigde hij de tweede plek in het Nederlands Kampioenschap. “Op het NK werd ik tweede. Daarna mag je door voor de BNL. Dan ga je - naast Nederland - ook naar België en Duitsland. Daar werd ik wel eerste,” straalt hij van oor tot oor. “De cross het dichtste bij huis is in Gendringen, een paar dorpen verderop. Dat is wel heel leuk omdat mijn familie en vrienden dan ook kunnen komen kijken.” Maar ook op de cross zelf heeft hij veel vrienden. “Dan word ik ook wel vaak gebeld om even te helpen. Omdat een kameraad wat aan zijn auto heeft bijvoorbeeld. En dan ga ik er met mijn mobiele lasapparaat heen om het op te lossen.”

Lasser worden

Hij zou dus net zo goed automonteur kunnen worden, grappen we. “Haha ja misschien wel, maar ik wil toch lasser worden! Dat vind ik het mooist. Het leukst. Altijd al gevonden ook.” En aanleg heeft hij er ook voor. “Ik help nu veel andere kinderen met laswerkjes. En op de Anton Tijdinkschool leer ik ook al draaien en vrezen.” Het vierde leerjaar op het Schaersvoorde slaat hij daarom ook over. “Volgend jaar start ik de BOL-opleiding en ga ik echt voor mijn lasdiploma. En natuurlijk voor een eerste plek op het NK.” Wij wensen Danny daarmee heel veel succes!