In Winterswijk hebben kinderen metal skills

Om basisschoolleerlingen in Winterswijk kennis te laten maken met techniek, organiseert Jansen metal products ‘Metal Skills Kids’; een serie van workshops waarin leerlingen uit groep 7 leren metaal bewerken. Uitzoeken, in elkaar zetten en lassen, de leerlingen doen het allemaal zelf.

 

Bekijk ook ons interactieve platform >>

De vijver vergroten

‘De laatste jaren merken productie bedrijven waaronder Jansen Metal Products dat het steeds lastiger wordt om de juiste mensen te vinden. We concurreren met bedrijven om ons heen om dezelfde vakmensen.’ Aldus Roel Jansen (eigenaar Metal Skills en bedrijfsleider Jansen Metal Products). 

‘Veel bedrijven die op zoek zijn naar technisch personeel vissen in dezelfde vijver. Ons doel met Metal Skills Kids is het vergroten van de vijver.’ Jansen metal products kiest hiermee voor een lange termijn oplossing. ‘Of het een succes is en of we hiermee ook daadwerkelijk nieuwe collega’s werven weten we pas over circa 5 tot 8 jaar.’

‘We willen laten zien dat bij het kiezen van een stageplek, of een baan, de deur ook voor jongeren altijd open staat. Je kunt hier eigenlijk altijd wel wat doen. Vanaf de leeftijd dat je mag werken ligt een baan als vakkenvuller of een krantenwijk misschien wat meer voor de hand, maar wanneer je techniek interessant vindt, ben je bij veel bedrijven ook al welkom. Zo ben ik zelf ook begonnen. Op jonge leeftijd had ik een bijbaantje waarin ik klusjes deed zoals vegen en opruimen. Naarmate ik ouder werd en meer leerde mocht ik ook meer doen, waardoor ik uiteindelijk mee kon draaien in de productie. Dit gaf me op school een enorme voorsprong omdat ik zelf al veel had ontdekt.’

Van vrijgezellenfeest naar basisschoolklas

‘Het idee voor de workshops voor kinderen is ontstaan vanuit de workshops die we voor volwassenen organiseren en de toenemende schaarste van technisch vak personeel. Tijdens de workshops voor volwassenen laten we een groep met deelnemers een product van metaal maken, zoals een barbecue, die ze vervolgens meenemen naar huis. Tijdens deze workshops ontdekten we het grote verschil in technische vaardigheden bij volwassenen, maar ook dat dit niet perse iets te maken heeft met de kunde die iemand op dat moment heeft. Zo merkten we dat ook iemand die helemaal geen technische kennis heeft, geïnspireerd kan worden door de mogelijkheden van techniek.’

 

Ook medewerkers doen mee

‘Voor ons bedrijf zijn deze workshops best een investering. Zo offeren we eigenlijk een middag waardevolle productietijd op, want tijdens de workshops zijn collega’s niet meer aan het werk, is de werkplaats aan kant en helpen ze mee bij de begeleiding van de leerlingen. Daar staat tegenover dat het ook voor onze medewerkers de leukste dag van de week is! In de week wordt er tijdens de pauzes over gepraat en nabesproken. Er wordt op een analyserende manier met elkaar uitgewisseld welke talenten zijn gesignaleerd. Het geeft voor veel mensen een goed gevoel om kennis over te dragen aan leergierige mensen.’ Aldus Roel. 

Complete beleving

In gesprek met Roel merken we dat er niets aan het toeval wordt overgelaten. ‘We beseffen dat het moeilijk is om deze groep over te halen om mee te doen, het aanbod van sport en andere naschoolse activiteiten is enorm. We kunnen dit niet half doen.’ Aan de stofjassen, de werkschoenen en de lashelmen in verschillende kindermaten is dit goed te zien. 

Om de drempel zo laag mogelijk te maken voor leerlingen, krijgen de verschillende scholen een persoonlijke video uitnodiging, waarin zoveel mogelijk beelden worden gebruikt van kinderen die daadwerkelijk op de desbetreffende school zitten of hebben gezeten. ‘Het idee hierachter is om broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes te laten zien, die al eens mee hebben gedaan.’ 

Na de workshop in beeld blijven

‘Nadien krijgen de leerlingen een aftermovie van hun workshop, een Metal Skills Kids trui én nemen ze het project mee naar school als aandenken. Dit zijn nu een tarantula en een dino, maar wat dit de komende jaren gaat zijn bepalen de leerlingen uiteindelijk ook zelf. In samenwerking met het Gerrit Komrij college organiseren we een project waarin een technisch bouwwerk moet worden bedacht. De winnende ontwerpen gaan we het jaar er op weer maken tijden de workshops Metal Skills Kids met de Winterswijkse basischolen groep-7. We zijn van plan om deze 2 projecten met alle basisscholen en met het GKC jaarlijks te blijven doen. 

Een open uitnodiging

Op de vraag of Metal Skills Kids ook uitbreidingsplannen heeft in de regio is Roel duidelijk: ‘voor de gemeente Winterswijk hebben wij (Metal Skills) dit samen met Jansen Metal Products (gastheer) opgepakt. In andere plaatsen willen hopelijk andere metaalbedrijven/machinebouwers de rol van gastheer oppakken. Met Metal Skills willen we deze bedrijven graag helpen bij de organisatie of zelfs de organisatie volledig uit handen nemen. Met onze ervaring in het organiseren en het beschikbaar stellen van onze Kids lashelmen, veiligheidsschoenen, werkkleding enz. willen we graag andere bedrijven helpen de vijver te vergroten in hun vestigingsplaats.

Ben je benieuwd geworden naar Metal Skills Kids? Bekijk dan ook eens de website via https://metalskills.nl/metalskills-kids/winterswijk/ Je vind hier ook een planning voor de Winsterswijkse basisscholen.