×

Meld je aan voor updates van Mr. & Ms. T!

Femme Tech Achterhoek: het proces van inclusiviteit versnellen

Dat er minder vrouwen in de techniek werken dan mannen, is een feit. Een ouderwets feit als we het de dames van Femme Tech Achterhoek vragen. “Hoe mooi zou het zijn als we het straks niet meer over een mannenwereld hebben? Maar eentje vol inclusiviteit?” Ms. T is hét vrouwelijke boegbeeld van Tech Tok en ging daarom met Femme Tech in gesprek. Inou Heideman, Leonie Dijkhof en Marjolijn Gerritsen lichtten toe waarom hun hart hier sneller van gaat kloppen.

Het ontstaan van Femme Tech Achterhoek

Marjolijn trapt het verhaal af: “Het begon eigenlijk zo’n tweeënhalf jaar geleden. Harold Vulink plaatste een intrigerend bericht op LinkedIn over dames in de techniek. Hij vroeg zich hardop af of we daar in de Achterhoek niet ook wat mee moesten. En zo gingen we aan. Niet met een paar, maar echt met een grote groep dames wisten we meteen: ja hier moeten we inderdaad wat mee!”

 Met die krachtige vrouwen zijn ze om tafel gegaan. En zo is Femme Tech Achterhoek ontstaan. Een initiatief van Achterhoekse vrouwen die allen een intrinsieke motivatie voelen om techniek inclusiever te maken. “Want het gaat niet alleen om vrouwen, maar eigenlijk om alle andere stromingen,” vult Inou het verhaal van Marjolijn aan.

Zelfstandig, vanuit eigen kracht

Hiervoor is de groep dames op dit moment druk bezig met het vaststellen van een meerjarenplan. Een plan vol ideeën en projecten voor een inclusievere techniekbranche. 

Marjolijn: “We vinden het heel belangrijk om onafhankelijk te zijn en zelf op zoek te gaan naar manieren om ons initiatief vorm te geven. We kunnen ons aansluiten bij een van de vele initiatieven die er al zijn, maar we willen ons zoveel mogelijk door onze eigen kracht laten leiden. En dat betekent dus ook weinig sturing van externe partijen.”

 Wat is de situatie nu?

Inou is mede-eigenaar bij Teneo IoT, waar ze smart oplossingen ontwikkelen om organisaties en bedrijven slimmer te maken. Ook is ze bedrijfsleider bij Prange. “Het feit is gewoon dat de helft van de beroepsbevolking nu niet wordt aangesproken. En dat is gek, want vrouwen kunnen uiteraard net zo goed in de techniek werken als mannen. Sterker nog, bij Prange leent het werk zich er juist heel goed voor om door vrouwen te laten uitvoeren. Daar hoef je ook niet per se een technische achtergrond te hebben. Je rolt er vanzelf wel in, wanneer je de juiste skills hebt,” verklaart ze. 

In personeelstekort geloven we niet

En daar mag meer aandacht voor zijn, vindt ook Leonie. “Het begint vaak al bij de voorlichting. We zijn pas net begonnen met meiden op de basisschool vertellen dat ze óók de techniek in kunnen. Hoe mooi zou het zijn dat het straks geen mannenwereld meer is? Maar eentje met diversiteit?” stelt de dame van Qconcepts. Inou vult Leonie naadloos aan: “Je kunt niet zeggen dat je niet aan personeel kunt komen in deze tijd. Dat rijmt bij mij gewoon niet. Het is belangrijk om je te beseffen waardoor dat dan komt, want dan kun je er wat aan doen.”  

Maak onze omgeving vrouwvriendelijk!

Wanneer technische bedrijven een stukje vrouwvriendelijker zouden worden, zouden volgens de ambassadrices van Femme Tech al een hoop meer dames geënthousiasmeerd kunnen worden. “Laat vrouwen zien op je promotiemateriaal. Vertel hun verhaal. Kijk kritisch naar titels als vakman, waar ook vakvrouw kan staan enzovoorts,” gaat Leonie als een razende door. “Kijk ook naar wat mogelijk is. Voor vrouwen is het nu eenmaal vaak belangrijk om niet fulltime te werken of om flexibele werktijden te hebben. En voor de nieuwste generatie misschien nog wel meer,” grapt ze. “Dus je ontkomt er niet aan. Kijk kritisch naar je voorwaarden.”

Maar hoe dan?

Inou vervolgt: “Wanneer je iemand vraagt om een technisch bedrijf te schetsen, dan hoor je vaak zaken als een grote hal, veel olie, veel fijnstof, viezigheid. En daarop haken veel mensen, ook mannen, af. Maar het is tegenwoordig veel vaker precisiewerk. Zeker met alle moderne ontwikkelingen. Wij hadden vorig jaar een vacature, waarbij we ook veel foto’s plaatsten van die schone omgeving en dat precisiewerk. En waarin we aangaven dat het om relatief licht werk ging. We hadden meer dan 30 sollicitanten, waaronder ook vrouwen.” Dat het ook samenhangt met een stukje voorlichting, zijn de drie vrouwen het met Ms. T eens. “Bij Qconcepts wordt onze zeilboot nu helemaal strak gemaakt door een dame. De enige bij ons, maar we zijn blij dat ze er is. Naast het werk aan de zeilboot, lamineert ze producten met carbon vezels. Dat is heel secuur en totaal niet vies werk. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor taken als 3D-tekenen, CAD-tekenen etc. Of software schrijven. Ook allemaal techniek,” gaat Leonie enthousiast verder.

 Quick wins voor iedereen

Een paar dingen zien we gezamenlijk nog het liefst voor het eind van dit jaar verdwijnen. “Soms zijn er zelfs geen vrouwentoiletten. En dan zeggen ze dat die er niet zijn, omdat er geen vrouwen werken. Maar op die manier komen er natuurlijk ook geen vrouwen. Daarom moeten we met z’n allen overkoepelend kijken wat we kunnen doen,” rondt Leonie haar verhaal langzaam af. Marjolijn haakt daar graag op in. “Wij kijken naar het potentieel en de diversiteit op de werkvloer. Daar willen we de rest op aanpassen. Een beweging van binnen naar buiten, in plaats van andersom. ““Omdat we het hier al honderd jaar zo doen,” willen in 2023 echt niet meer horen.” 

Femme Tech in de toekomst

Vrouwen hadden tot 1958 helemaal geen rechten. Dus eigenlijk zijn wij (millennials, red.) pas de eerste generatie die zich over dit soort vraagstukken uitspreekt. “Eigenlijk gaat het er ook helemaal niet om of je nu man of vrouw bent. Jong of oud. Creatief of niet. Je moet gewoon jezelf kunnen zijn. En omdat we bij Femme Tech echt kijken naar die inclusiviteit, hoop ik dat we daarin grote én brede stappen kunnen zetten de komende jaren. Het zal altijd een paar generaties nodig hebben om volledig door te dringen, maar als we dat proces kunnen versnellen, mogen we trots zijn op onszelf,” zijn de wijze slotwoorden van Marjolijn. 

Inou Heideman is mede-eigenaar van Teneo IoT. Dagelijks zet ze zich in voor smart oplossingen om organisaties en bedrijven slimmer te maken. Ook Leonie Dijkhof is een technische vakvrouw. Ze werkt voor IIME en Qconcepts waar ze met name betrokken is bij de HAN Solarboat en de Techniekdagen organiseert. Marjolijn Gerritsen is gespecialiseerd in het naar boven halen van de vrouwelijke kracht in elk individu. Een perfecte achtergrond als kartrekker van dit mooie initiatief.