Casper onderscheidt zichzelf in de fietsbranche

Al op jonge leeftijd wist Casper Bussink wat hij wilde worden. Na het afronden van zijn VMBO-opleiding in metaaltechniek en kennis te hebben opgedaan bij de lokale fietsenwinkel, startte hij op de Gazelle Bedrijfsschool. Hij behaalde zijn niveau twee én drie papieren volgens het boekje en kwam snel aan een baan. Inmiddels specialiseert hij zich in de verkoop van fietsen. We namen een kijkje op zijn werk, bij Rijwielhandel Frazer in Ulft.

Bekijk ook ons interactieve platform >>

Metaaltechniek op de Wesenthorst

“Dat ik niet het type ben om hele dagen met m’n neus in de boeken te zitten, wist ik al vrij snel,” grapt de van oorsprong Varsselderse. “Daarom koos ik ervoor om met mijn handen te werken. Een baan als verspaner leek me wel wat, dus ik koos voor het profiel metaaltechniek op de Wesenthorst.” Tegenwoordig heet dat profiel PIE en kun je het volgen op het Laudis in Silvolde. 

Bijbaantje lokale fietsenwinkel

Tegelijkertijd begon Casper aan zijn bijbaan bij Tweewielercentrum Mekers in Gendringen. “Daar ontwikkelde ik echt een passie voor het fietsvak. Ik begon hier met wat simpele klusjes zoals het stuur rechtzetten, pedalen monteren, banden plakken, enzovoorts. Van daaruit leerde ik een boel en kon ik later ook een band verwisselen, tandwielen vervangen en een wiel richten om de slag eruit te krijgen,” legt Bussink uit. Dat waren werkzaamheden en handigheden die hem al op jonge leeftijd onderscheidden van zijn groepsgenoten. 

Bedrijfsschool Gazelle 

Na het behalen van zijn VMBO-diploma mocht hij naar de Bedrijfsschool van Gazelle. Een unicum. “We zaten hier in de klas met 8 mensen, dus het was vrij pittig om aangenomen te worden. Er waren altijd veel aanmeldingen en je voorkennis was super belangrijk. Die had ik door mijn bijbaan bij Mekers al in huis.” Maar ook zijn materialenkennis bleek een pré. “Op de Wesenthorst had ik al veel geleerd over de eigenschappen van RVS en zink bijvoorbeeld. En door het vele werken met de frees- en draaibank had ik ook al aardig wat technisch inzicht.” 

Stagelopen in de regio

Tijdens de opleiding liep Casper meermaals stage. Zowel bij Mekers als bij zijn huidige werkgever, Frazer. “De opleiding duurde twee jaar en bestond uit drie delen. Eerst zeven maanden intern, daarna twee keer zeven maanden stage. Beide fietswinkels verkopen Gazelle, dus ik kon mooi in de buurt terecht. Uiteindelijk ben ik bij Frazer blijven hangen,” glundert de Achterhoeker vol trots.

Doorstuderen op niveau 3

Na het afronden van zijn opleiding op niveau 2, studeerde Casper door op niveau 3. Hiervoor volgde hij theorielessen op het Rijn IJssel in Arnhem. “Je leert wanneer je doorleert meer over speciale fietsen, elektrische systemen en sportfietsen. Zoals de racefietsen, mountainbikes en atb-fietsen. Het is wel wat ingewikkelder, maar ik raad iedereen aan om het te doen.”

Project fietscontrole

Inmiddels is de technicus alweer een aantal jaar afgestudeerd. Hij was dan ook blij verrast toen het Almende contact zocht. “Ik werd gebeld of ik wilde helpen bij het project fietscontrole. Hiervoor controleerden we een ochtend lang de fietsen van scholieren. Heel tof vond ik het om weer terug te zijn en oud leraren weer tegen te komen. Maar ook om de huidige leerlingen te kunnen laten zien wat je kunt worden met je diploma,” gaat hij zijn verhaal enthousiast verder.

Techniek versus verkopen

Sinds kort spitst Casper zich toe op het verkopen van fietsen. “Ik kan goed praten en vind klantcontact heel leuk. Ik hou ervan om mensen blij te maken,” legt hij uit. “Als fietsenmaker zag ik vaak niet hoe blij de klant met zijn of haar fiets was, dat komt nu als verkoper veel dichterbij.” Toen de jongeman meedeed op de interne vacature voor verkoper, bleek zijn technische achtergrond wéér een pré. “Ik kan nu mijn technische kennis combineren met verkopen, waardoor ik ook lastigere vragen kan beantwoorden en nog meer kan meedenken met de klant. En als het rustig is, spring ik gewoon bij in de werkplaats,” lacht Casper.   

Ook fietsenmaker worden?

Moet jij nog kiezen binnenkort? Of ken je iemand die een belangrijke studie- of profielkeuze moet maken? Casper geeft raad: “de werkplaats is een super leuke plek om te werken. Het is er onwijs gezellig en je hebt een hechte band met je collega’s. Er worden vaak grapjes gemaakt en er wordt veel gelachen. Daarnaast heb je grote kans op een baan, want fietsenwinkels zoeken regelmatig personeel.”