×

Meld je aan voor updates van Mr. & Ms. T!

Bram bereidt zich voor op een AT Techniekopleiding met zijn stage bij Heel Metaal

Zijn passie voor techniek is hem met de paplepel ingegoten. Brams vader is namelijk onderhoudsmonteur en technicus in hart en nieren. Zo leerde Bram al vroeg dat ook hij grote interesse had in het vak. De keus voor het Metzo College in Doetinchem was dan ook geen verrassing. Inmiddels zit hij in het laatste jaar en bereidt hij zich voor op een AT Techniekopleiding.

Keuzeprofiel PIE, richting metaal

“In het derde leerjaar op het Metzo koos ik voor het profiel PIE. Dat is Produceren, Installeren en Energie,” begint de Achterhoekse jongen zijn verhaal enthousiast. “Datzelfde jaar kwam ik erachter dat ik metaal het interessantste onderdeel vind uit de techniek. Ik zou heel graag lasser willen worden.” Zodoende kwam Bram terecht op zijn stageplek bij Heel Metaal in Doetinchem.

Stagelopen bij Heel Metaal

Dat is niet zomaar een stage, vertelt de 16-jarige scholier. “Ik hoef hier niet vaak te vegen of koffie te halen. Ik voel me echt onderdeel van het team en mag allerlei klussen uitvoeren,” glundert Bram van oor tot oor. “Ik kan al lassen, boren en verzinken bijvoorbeeld. En achter de lasrobot staan doe ik ook al!” 

Een passende stagebegeleider

Hij wordt daarbij goed begeleid door zijn stagebegeleider André. “Afhankelijk van de opleiding en de plek waar de scholier terechtkomt, wordt de juiste begeleider gekozen,” legt bedrijfsleider Niels aan ons uit. “In het geval van Bram, wordt hij begeleid door onze productieleider André. Die kan hem wegwijs maken binnen de organisatie en het vak.” En dat gaat soepel. “Bij Bram merkten we al meteen dat hij gevoel en talent heeft voor metaalbewerking en lassen. Hij pakt alles snel op en kan zelfstandig al veel. Hij heeft daarnaast ook echt een duidelijk beeld van wat hij wil.”

Voorbereiding op de vervolgopleiding

Dat het de perfecte voorbereiding is op zijn vervolgopleiding, blijkt. “Ik heb inmiddels al super veel geleerd, krijg de vrijheid om zelfstandig dingen op te pakken en als ik vragen heb kan ik altijd terecht bij mijn collega’s of stagebegeleider,” gaat Bram zijn verhaal verder. “Op dit moment loop ik één middag per week stage bij Heel Metaal, maar werk ik ook af en toe op zaterdagen en in vakanties. Zo kan ik nóg meer leren en ben ik straks helemaal klaar voor mijn AT Techniekopleiding.” Daarop vult Niels aan: “Bram is wat ons betreft absoluut uit het juiste hout gesneden, dus wij hebben alle vertrouwen in het vervolg van zijn loopbaan!” 

Tips voor scholen- en studiekiezers

Het is weer volop tijd van Open Dagen en het kiezen van een middelbare school óf een vervolgopleiding. Tot slot vroegen we Bram en Niels dan ook hun tips. Niels bijt het spits af. “Probeer zoveel mogelijk te zien en ervaren om te kijken wat je leuk vindt. Maak gebruik van Techniekdagen, Metal Skills Kids en Open Dagen bijvoorbeeld. En kijk op Tech-Tok.nl voor mooie verhalen!” Bram is het daar helemaal mee eens, maar wil ook nog graag een persoonlijke noot toevoegen. “Ik heb zelf gelukkig nooit veel getwijfeld, maar kies vooral wat je leuk vindt. Dat is het allerbelangrijkst!”