×

Meld je aan voor updates van Mr. & Ms. T!

Anouk weet wat ze wil!

Al sinds groep 7 last Anouk (16) in haar vrije tijd mooie dingen in elkaar! Geïnspireerd door haar vader en door veel oefening weet ze het zeker; ‘Ik wil van lassen mijn beroep maken!’. Inmiddels zit ze in leerjaar 4 bij het Metzo college in Doetinchem en is ze één van de leerlingen die is aangesloten bij het Technisch Lyceum. 

Plezier in techniek

‘Mijn leraar zag aan me dat ik veel plezier had in de technieklessen en vroeg me of ik hierin verder zou willen. Nadat ik hem mijn verhaal heb verteld en heb gezegd wat ik wil zijn we in gesprek gegaan over het Technisch Lyceum, samen met meerdere leraren en mijn ouders heb ik toen besloten om hiervoor te gaan!’

Win-win

‘Er worden veel mensen gevraagd in de techniek en voor een bedrijven is het mooi dat leerlingen sneller kunnen beginnen met werken. Zelf ben ik er ook blij mee dat ik sneller kan gaan werken én dat ik nu al de vakken volg die ik het allerleukst vind.’ 

‘Voor mij is het mooi dat ik op deze manier sneller kan doen wat ik wil.’

Zelfstandig leren

Anouk volgt nu een deel van haar lessen op het Metzo en een deel van de lessen bij AT techniek. ‘Wanneer ik bij Anton Tijdink ben volg ik de technieklessen, deze zijn meer op lassen gericht en er staan meer en grotere machines. Bij het AT mag ik veel zelfstandig doen, ik moet zelf nadenken over oplossingen, de tekeningen goed lezen en mijn eigen weg vinden. Dat vind ik erg leuk!’

 ‘Doordat we zoveel vrijheid krijgen gaat er soms best wat mis. Daar kun je van leren, ik begin dan gewoon overnieuw en dan gaat het vaak wel goed. Wanneer ik ergens echt niet uit kom kan ik altijd om hulp vragen, ook loopt de leraar veel rond en helpt ons op weg wanneer we ergens mee zitten te worstelen.’

Met meerderen in de klas

‘Naast leraren zijn er tijdens onze lessen ook andere leerlingen aanwezig die niveau 4 doen, deze leerlingen doen hun eigen opdrachten waarbij we wel eens meekijken. Het is vet om te zien wat zij allemaal al kunnen! Verder kunnen we aan hen ook alles vragen.’

‘Dat er vooral jongens in de techniek klassen zitten vind ik eigenlijk wel leuk, met hen kan ik heel anders omgaan dan met de meiden. Met de jongens doe ik ook lekker mee.’

Jong geleerd

‘Eigenlijk weet ik al heel lang dat ik de techniek in wil. Mijn vader is lasser en last veel bij ons in de schuur, doordat ik vaak aan het kijken was en veel vragen stelde leerde ik er al een beetje over en uiteindelijk mocht ik zelf ook al kleine dingen lassen!’

Vegen op zaterdag

‘In de vakantie werk ik al bij een metaalbedrijf in Ulft. Toen ik mocht werken omdat ik 15 was geworden heb ik gevraagd of ik op zaterdagen mocht komen werken, ik zou bijvoorbeeld de werkplaats kunnen vegen en ik mocht direct beginnen! Uiteindelijk heb ik weinig geveegd want al op de eerste zaterdag keek ik mee met collega’s die aan het lassen waren en inmiddels ben ik zelf ook aan het lassen.’

‘De zaterdagbaan groeide snel uit van zaterdagen naar een bijbaan na schooltijd en nu een vakantiebaan. Er zijn veel dingen die ik hier zie en graag wil leren zoals het hechten van materiaal. Ik hoop dit straks op school te leren zodat ik uiteindelijk tijdens mijn werk ook meerdere werkzaamheden kan afwisselen. Hierbij vind ik het leuk om te werken bij een klein bedrijf omdat je daar deze afwisseling hebt én omdat ik het belangrijk vind dat er een leuke sfeer hangt doordat iedereen elkaar goed kent.’

Doorgroeien 

‘Na 30 jaar te hebben gelast, werkt mijn vader nu als chef bij het bedrijf. Hierdoor last hij zelf minder maar is zijn werk wel uitdagender geworden. Doordat hij zoveel ervaring heeft is het ook een goede chef, op veel vragen heeft hij een antwoord.’ Over de vraag of Anouk niet bij hetzelfde bedrijf als haar vader wil werken is ze duidelijk: ‘Nee, daar krijg je praat van!’. ‘Wel lijkt het me mooi dat wanneer ik genoeg ervaring heb dat ik ook doorgroei tot chef.’ 

Afspreken met vriendinnen

Doordat Anouk een deel van de week op een andere school zit ziet ze klasgenoten minder, ‘dit is voor mij geen probleem, ik leer ook andere mensen kennen. Verder spreek ik ook buiten school veel af met vriendinnen en zit ik op scouting.’